Разширени вени – лечение с кинезитерапия

kinesitherapyОт разширени вени обикновено боледуват хора, чиито професии са обвързани с продължително стоене в изправено положение – такива са магазинери, бармани, фризьори, аптекари и др. По време на бременността също така е възможно да се получат разширените вени – заради статичното обременяване. Какво точно са реално? Вените са съдове на кръвта, отвеждащи кръвта от капилярите отново към сърцето. Влошават се най-вече венозните съдове в краката. Често по вътрешната страна на бедрата и подбедриците. Разширени вени се наричат още и варици.При невъзможност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, получава се венозен застой – те се пренапълват, стават твърди, усеща се отоци, тежест, умора до глезените и колената и болка и неудобство при вървене. Освен с конвенционална медицина възможно е да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лекуване благодарение на движение. Тя спомага за :
-цялостно освежаване на тялото
-нормализиране на общото циркулиране на кръвта
-ускоряване на венозния кръвоток и ликвидирането на задържането във вените
-протекция на венозните стени от преразтягане и загубване на еластичност
-предотвратяване на тромбоемболични влушавания и създаване на възпалителни процеси
-редуциране на болковите симптоми и подобряване на способността на крайниците

Удобно за боледуващите от разширените вени е да упражняват джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с бягаща пътека.

Забранени са: вдигане на тежести, застояване прав, статични усилия със задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията обхваща дейности, започващи от малки към големи стави. Първо тренираме малките стави. Примерно дейности с въртене на глезените, точно след това се преминава към големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с вдигната горна част на тялото) се вдига кракът нависоко и се прибира в изходна позиция. Правят се и главноразвиващи физически упражнения – за цялото тяло.

Тренировките е нужно да се извършват от разнообразни стартови положения.

Ще трябва да се изменя и височината , на която е поставен другия крак – извършва се упражнение с поставени една или 2 възглавници под него, след това възглавниците се премахват и се върши упражнението .

За стандартната профилактика на разширени вени се препоръчва преди ставане да се обуват ластични чорапи.Те не бива да се задържат по-дълго , тъй като това ще доведе до отслабване тонуса на мускулната маса на крайниците.

Необходимо е да избягаме от мързеливия начин на живот.Хубаво е да бъдем повече активни – да не заседяваме дълго пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е незаменима и доставя повече удоволствие от виртуалния свят!

Открийте още: спортен масаж софия

vladithemaster

vladithemaster wrote 4 posts

Post navigation